Glendinning

Glendinning had completed a new £8.5 million facility at its Linhay Hill Quarry in Ashburton, Devon. It included a new crushing and screening house, an asphalt plant and bin storage system to double its capacity of stone throughput as well as opening up valuable limestone reserves located under the legacy plant and operations centre.

When the operations centre was relocated into the quarry next door to the new 37-metre tall screening house, Glendinning lost the radio signal used by its legacy analogue radio solution. The depth of the quarry was a challenge in itself but the screen house also blocked the signal. Glendinning’s incumbent radio supplier did not have the expertise required to overcome these issues.

However, the challenge did not end there. Linhay Hill Quarry also produces breeze blocks; a noisy process that made radio communication difficult but was not helped by the fact the battery on the handheld portable radio was often flat or had been removed from its designated position.

In addition, the plant machinery drivers had to take a hand off the steering wheel to answer their portable radios and often struggled to hear the conversation due to the noise levels of the environment they were working in.

Lastly, the legacy radio solution simply was not durable enough for these harsh and challenging working conditions. Glendinning’s existing radios were constantly being sent for repairs, which was both costly and inconvenient.

Download full case study